top of page

Radicaal eigenaarschap

Ownership leven over je nemen. Wat houdt dat nu precies in? Want er is een fijne lijn tussen de maakbaarheid van het leven & controle willen hebben over alles.

Ook een fijne lijn tussen grip hebben op je leven en de illusie dat àlles maakbaar is.


Ik geloof dat je ontzéttend veel in de hand hebt. Wat niet betekent dat je de gebeurtenissen rondom jou controleert. Wel hoe je daarmee omgaat en op anticipeert. En daarvoor heb je radicaal eerlijk in de spiegel te kijken.


Ik ga dit verduidelijken met de 5 domeinen waarin ik geloof dat je ownership wilt nemen:


Business & finance: wanneer je al je eieren in één mandje legt (en denkt dat je bedrijf je pensioen is zonder daarnaast vermogen op te bouwen) en er komt een disruptieve speler in jouw sector, dan is dat balen. Of wanneer de huidige recessie er stevig inhakt. Had je hier proactief in kunnen voorzien? Ja.


Tijd: wanneer je proactief bent met je deadlines en afspraken, dan héb je ruimte om met die onverwachte vragen & tegenslagen om te gaan.


Gezondheid: wanneer je op dagelijkse basis (en met de 80/20%) regel goed voor jezelf zorgt, voor voldoende energie & veerkracht, dan zal je veel weerbaarder zijn voor eender welk virus of bacterie. Ook bedoel ik hier je emotionele gezondheid, hoe beter je je emoties kan reguleren, hoe constructiever dit is voor je gezondheid en hoe weerbaarder je bent in tijden dat het moeilijker is.


Mindset: wanneer je dagelijks oefent voor een dankbare & krachtige mindset, zullen er weinig gebeurtenissen zijn die je écht onderuit kunnen halen.


Relaties & communicatie: wanneer je dagelijks bouwt aan die ene belangrijke relatie (met jezelf, je partner, je kinderen, je vrienden, … ) dan is die basis echt wel stabiel genoeg om moeilijke momenten te doorstaan & daar zelfs sterker uit te komen.


2 voorwaarden om dit te kunnen doen: zelfliefde & purpose.


Wanneer jij jezelf niet genoeg waard vindt zal je geen succesvolle business kunnen uitbouwen, zal je je eigen tijd niet kunnen bewaken want ‘de ander gaat voor’, dan zal je je gezondheid niet prioriteren want je vindt jezelf dat niet waard en ga zo maar verder. Het is de fundamentele basis voor een vervullend leven.


Daarnaast purpose. Als je totaal geen idee hebt wat er voor jou belangrijk, waar je naartoe wilt of hoe een mooi leven eruit ziet voor jou, dan zal je steeds blijven jagen op dat mooie leven. Dat vermoedelijk niet eens mooi is voor jou.

Het maken van keuzes & stellen van prioriteiten wordt ook veel makkelijker wanneer je helder hebt wat je prioriteiten zijn. Klinkt logisch, niet?


En toch zijn er zo weinig mensen dus nu écht heel goed weten waar ze naartoe willen. Terwijl dat wel de basis is voor een zingevend leven.


En wanneer je écht heel helder hebt wat er voor jou écht toe doet, zal al de rest dat minder doen. Zal je dus beter kunnen relativeren, je minder opjagen en vooral dankbaar door het leven gaan. Voor elke extra dag die het jou geeft & jij die daarvan kan genieten.


Dus wil jij zingeving & vervulling? Bouw aan je zelfliefde, krijg helderheid over je purpose en neem vervolgens ownership over je tijd, geld, relaties, mindset, business & finances.


En laat mij gerust weten hoe dat voor jou werkt!Comments


bottom of page