top of page

Helikopterview

Om bewust en met aandacht door het leven te gaan, is vaak een helikopterview nodig, geloof ik. Een moment waarop je uitzoomt, en uit het 'doen, doen, doen' stapt en even denkt, en vooral bent.


Een heel praktisch voorbeeld: recent zei ik mijn poetshulp op. Zij had nog een sleutel en ik kreeg een mail van het kantoor dat ik deze tijdens de kantooruren kon komen halen in Boom. Dat is 30 minuten rijden van waar ik woon en ik geraakte er moeilijk tijdens de uren. Ik vroeg dus of ze de sleutel niet konden opsturen. Dat deed men niet, maar men kon wel de sleutel in het kantoor in Heffen leggen, dat op zaterdagvoormiddag open was. Mijn eerste reactie was om te kijken welke zaterdag ik daarvoor kon langsgaan (doen doen doen). Tot ik de helikopterview aannam en bedacht dat een uur op en af rijden voor een sleutel die €4 waard is, misschien toch niet echt de moeite is, ook (of zeker) niet op een zaterdag. Dus ik heb uiteindelijk teruggemaild dat ze de sleutel mogen vernietigen. En zo geschiedde :-). Weer een zorg en een autorit minder. En dit door even uit te zoomen en het grotere plaatje te bekijken.


Dit vraagt echt training om regelmatig de dingen in perspectief te bekijken, en het grotere geheel te overzien. Ik oefen mezelf hierin, en het lukt me zeker niet altijd. Wat helpt is de gewoonte om voor ik iets in mijn agenda of to do lijst zet, mezelf de vraag te stellen: hoe belangrijk is dit voor mij? Past dit bij mijn waarden / mijn langere termijn doelen? Waarvoor doe ik dit?


Wat kan de helikopterview jou brengen?

Commenti


bottom of page